Car Rental - ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ

Η Χερσόνησος του Άθω: «Το περιβόλι της Παναγιάς», βρίσκεται πολύ κοντά στη Θεσσαλονίκη, (στο ανατολικό πόδι της Χαλκιδικής) και είναι ένα άκρως ιδιαίτερο μέρος όπου η φυσική ομορφιά, ο ιστορικός πλούτος και οι πνευματικοί θησαυροί κατακλύζουν το γεμάτο ευλογία και αγιότητα περιβάλλον. Περιλαμβάνει είκοσι Ιερές Μονές και άλλα μοναστικά ιδρύματα και ανεπίσημα χαρακτηρίζεται ως «Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία». Αποτελεί έναν ολοκληρωμένο προσκυνηματικό προορισμό που προβάλλει τον πλούτο της Ορθόδοξης παράδοσης και πίστης της Ελλάδος. Στη χερσόνησο του Άθω, σύμφωνα με την παλαιά βυζαντινή τάξη, απαγορεύεται η είσοδος γυναικών. Το 1926, το Άγιον Όρος έγινε αυτοδιοικούμενο τμήμα του ελληνικού κράτους σύμφωνα με τη συνθήκη της Λωζάνης (1924). Σύμφωνα με αυτό, εξαρτάται από το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης και εποπτεύεται από την Ελλάδα. Για να επισκεφθεί κάποιος το Άγιον Όρος, χρειάζεται να προγραμματίσει την ακριβή ημέρα εισόδου του σ’ αυτό. Στη συνέχεια χρειάζεται να έλθει σε επικοινωνια με το γραφείο προσκυνητών Αγίου Όρους της Θεσσαλονίκης ώστε να εκδοθεί το απαραίτητο ΔΙΑΜΟΝΗΤΗΡΙΟ. Ο μέγιστος αριθμός προσκυνητών ορίζεται στους 150 ημερησίως. Η μετάβαση γίνεται με καραβάκι από Ουρανούπολη ή από την Ιερισσό, όπου ο επισκέπτης πρέπει να εγκαταλείψει το αυτοκίνητο. Οι πόλεις αυτές, ως τουριστικές, διαθέτουν όλων των ειδών τα καταστήματα, ξενοδοχεία και parking για τα αυτοκίνητα, προκειμένου να εξυπηρετήσουν το σκοπό αυτό.

Επισκεφθείτε και εμπιστευθείτε την Today rent a car και να είστε απολύτως βέβαιοι ότι θα σας προσφέρουμε το κατάλληλο για εσάς αυτοκίνητο και να σας υποδείξει τρόπους και διαδρομές που θα διευκολύνουν την πρόσβασή σας στο ιερό αυτό προσκύνημα.

Μονές Αγίου Όρους:

Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας: Ιδρύθηκε το 963 από τον Αγ. Αθανάσιο τον Αθωνίτη, με την οικονομική υποστήριξη των αυτοκρατόρων Νικηφόρου Φωκά και Ιωάννη Τσιμισκή. Κατά τους δέκα αιώνες της ύπαρξής της, το μοναστήρι κατέχει πάντα την πρώτη θέση μεταξύ των άλλων μοναστηριών του Αγίου Όρους, εν μέρη λόγω του πλούτου του, εν μέρη λόγω των αποθηκευμένων κειμηλίων (χειρόγραφα, ιστορικά έγγραφα, φορητές εικόνες κ.λπ.) .Η κεντρική εκκλησία (Καθολικό) με τα δύο μεγάλα παρεκκλήσια των Σαράντα Μαρτύρων και του Αγίου Νικολάου, καταλαμβάνει το κέντρο της μονής. Το μοναστήρι παραμένει ανοιχτό όλο το χρόνο από την ανατολή μέχρι τη Δύση του ηλίου. Ιερά Μονή Βατοπεδίου: Ιδρύθηκε πάνω στα ερείπια παλαιότερης Μονής από τους μαθητές του Οσίου Αθανασίου Αθανάσιο, Νικόλαο και Αντώνιο μεταξύ των ετών 972-980 μ.Χ. Το Μοναστήρι είναι αφιερωμένο στην Υπεραγία Θεοτόκο και εορτάζει στις 25 Μαρτίου, στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Ψηφιδωτές εικόνες, τοιχογραφίες και φορητές εικόνες κοσμούν το Καθολικό, την Τράπεζα και τα παρεκκλήσια. Στην πλούσια βιβλιοθήκη της φυλάσσονται σπάνια βιβλία, κώδικες, 2.000 χειρόγραφα και πάνω από 40.000 έντυπα βιβλία. Μεταξύ των χειρογράφων είναι και το αρχαιότερο και μοναδικό αντίγραφο της Γεωγραφίας του Πτολεμαίου.

Ιερά Μονή Ιβήρων: Η Ι. Μονή κτίστηκε (976) στο μέρος όπου παλαιότερα υπήρχε η Ι. Μ. Κλήμεντος και στην αρχαιότητα ο ναός του Ποσειδώνα. Η Μονή εορτάζει στις 15 Αυγούστου, στην εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Σε παρεκκλήσιο της Μονής φυλάσσεται η θαυματουργός εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου, η «Πορταΐτισσα». Η εικόνα αυτή μόνη της, δια θαύματος, ήλθε πλέοντας πάνω στα κύματα της θαλάσσης από τη Νίκαια της Βιθυνίας το 1004 μ.Χ. Η βιβλιοθήκη της Μονής είναι πλούσια σε χειρόγραφα, αριθμώντας πάνω από 2000.

Ιερά Μονή Χιλανδαρίου: Η Ιερά Μονή. Χιλανδαρίου τιμάται στα Εισόδια της Κυρίας Θεοτόκου και πανηγυρίζει στις 21 Νοεμβρίου. Ιδρύθηκε από τον διάδοχο του Σερβικού θρόνου Σαββα, (1197) ο οποίος ήλθε και μόνασε στο Άγιον Όρος. Πολύτιμα κειμήλια της Ι. Μονής είναι: τεμάχια από το ακάνθινο στεφάνι, το καλάμι και το σάβανο του Χριστού και η εικόνα της Παναγίας που θαυματούργησε στον Άγιον Ιωάννη Δαμασκηνό, η Παναγία η «Τριχερούσα». Στη βιβλιοθήκη υπάρχουν 181 ελληνικοί και σλαβικοί κώδικες και περισσότερα από 20.000 βιβλία.

Ιερά Μονή Διονυσίου: Κτίστηκε το 1366 μ.Χ. από τον όσιο Διονύσιο επάνω σε έναν βράχο στη νοτιοδυτική πλευρά της χερσονήσου του Άθω, κοντά στην παραλία, και αφιερώθηκε στον Τίμιο Πρόδρομο. Θαυμάσιες τοιχογραφίες κοσμούν τον Καθολικό Ναό και την Τράπεζα της Μονής. Στη Μονή φυλάσσεται και το δεξί χέρι του Τιμίου Προδρόμου. Επίσης η εικόνα της Θεοτόκου του «Ακαθίστου». Η βιβλιοθήκη είναι πλουσιότατη. Περιέχει 1100 χειρόγραφα, τα οποία κοσμούνται με πολλές μικρογραφίες.

Ιερά Μονή Κουτλουμουσιου: Η Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου βρίσκεται κοντά στις Καρυές. Κτίστηκε τον 11ο αιώνα και τιμάται στη Μεταμόρφωση του Κυρίου. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο του Καθολικού είναι ένα από τα ωραιότερα του Αγίου Όρους

Ιερά Μονή Παντοκράτορος: Βρίσκεται στην παραλία, στη βορειοανατολική πλευρά της χερσονήσου και σε απόσταση μιάμισης ώρας από τις Καρυές. Πανηγυρίζει στην εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, 6 Αυγούστου. Ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα από τον μέγα στρατοπεδάρχη Αλέξιο και τον αδελφό του Ιωάννη, μέγα Πριμικήριο. Στο Καθολικό της Μονής φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου, η «Γερόντισσα». Οι τοιχογραφίες που κοσμούν το Καθολικό είναι έργα της Μακεδονικής Σχολής

Ιερά Μονή Ξηροποτάμου: Αυτή είναι μια από τις αρχαιότερες Μονές του Αγίου Όρους (811-813). Η Μονή Ξηροποτάμου τιμάται στους Σαράντα Μάρτυρες, 9 Μαρτίου. Στη θέση της παλαιότερα βρισκόταν η Μονή του Αγίου Νικηφόρου. Στη Μονή αυτή φυλάσσεται το μεγαλύτερο τεμάχιο Τιμίου Ξύλου που υπάρχει στο Άγιον Όρος.

Ιερά Μονή Ζωγράφου: Ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα από τρία αδέλφια που κατάγονταν από την Αχρίδα, τον Μωυσή, τον Ααρών και τον Ιωάννη. Η Μονή τιμάται στον Άγιο Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο και πανηγυρίζει στις 23 Απριλίου. Στο Καθολικό της φυλάσσεται η αχειροποίητη εικόνα του Αγίου Γεωργίου. Ιερά Μονή Δοχειαρίου: Η ίδρυση της Μονής Δοχειαρίου ανάγεται στο 10ο αιώνα και πανηγυρίζει κάθε 8 Νοεμβρίου στη Σύναξη των Αρχαγγέλων. Στα μέσα του 16ου αιώνα (1568) χτίστηκε και εικονογραφήθηκε ο καθολικός Ναός και η τράπεζα. Η τοιχογραφία της τράπεζας χρονολογείται στα 1676 και 1700. Επίσης αξιοσημείωτη είναι και η βιβλιοθήκη της Μονής, όπου εκτός από τα πολύ σημαντικά ιστορικά έγγραφα, φυλάσσονται 441 χειρόγραφα και 3.000 έντυπα βιβλία. Σε μικρό ναό δίπλα στην τράπεζα βρίσκεται σε τοιχογραφία η θαυματουργή εικόνα της ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΓΟΡΓΟΫΠΗΚΟΟΥ.

Ιερά Μονή Καρακάλλου: Ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα και τιμάται στους Αγίους Πρωτοκορυφαίους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο (29 Ιουνίου). Στη βιβλιοθήκη σώζονται 42 περγαμηνοί κώδικες 9ου έως 14ου αιώνα. Ξεχωριστή αξία έχει ένα περγαμηνό ειλητάριο που περιέχει τη Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Ιερά Μονή Φιλοθέου: Η Ιερά Μονή ιδρύθηκε από τον όσιο Φιλόθεο (992), σύγχρονο του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη, και τιμάται στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου (25 Μαρτίου). Στο Καθολικό της Μονής φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της «Γλυκοφιλούσης». Η εικόνα αυτή προέρχεται από την Κωνσταντινούπολη και ήλθε στην Ι. Μονή Φιλοθέου δια θαλάσσης, επάνω στα κύματα. Στη βιβλιοθήκη σώζονται δύο ειλητάρια του 14ου αιώνα που περιέχουν τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου. Στη Ι. Μονή Φιλοθέου έγινε μοναχός και ο Άγιος ισαπόστολος Κοσμάς ο Αιτωλός.

Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρα: Ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα επάνω σε βράχο από τον άγιο Σίμωνα και εορτάζει στη Γέννηση του Κυρίου Ιησού Χριστού. Ο βράχος αυτός που επάνω του είναι χτισμένη η Σιμωνόπετρα έχει υψόμετρο 300 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Στη Μονή φυλάσσεται το αριστερό χέρι της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής, το οποίο και θαυματουργεί. Η βιβλιοθήκη, επιστημονικά ταξινομημένη, αριθμεί σήμερα γύρω στους 32.000 τόμους εντύπων βιβλίων.

Ιερά Μονή Αγίου Παύλου: Ιδρύθηκε στους πρόποδες του Άθω από τον όσιο Παύλο τον Ξηροποταμηνό (11ος αιώνας).. Στην αρχή λειτούργησε ως Κελλί και αργότερα εξελίχθηκε σε Μονή προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου. Σήμερα τιμάται στην Υπαπαντή του Κυρίου, 2 Φεβρουαρίου. Στη Μονή του Αγίου Παύλου η βασίλισσα Μάρω, σύζυγος του Σουλτάνου Μουράτ Β΄ και μητέρα του Μωάμεθ Β΄ του Πορθητού, έφερε τα Τίμια Δώρα που πρόσφεραν οι Μάγοι στον νεογέννητο Χριστό. Η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει περισσότερα από 495 χειρόγραφα και περίπου 18.000 έντυπα βιβλία.

Ιερά Μονή Σταυρονικήτα: Η Μονή αυτή είναι αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο. Είναι παραλιακή και βρίσκεται βόρεια των Καρυών (16ος αιώνας). Στο Καθολικό φυλάσσεται η ψηφιδωτή εικόνα του Αγίου Νικολάου του Στρειδά που βρέθηκε μέσα στη θάλασσα με ένα στρείδι κολλημένο στο μέτωπο του Αγίου. Όταν ξεκόλλησαν το στρείδι, από το μέτωπο του Αγίου έτρεξε αίμα. Η βιβλιοθήκη περιέχει 169 ελληνικούς κώδικες. Οι 58 παλαιότεροι είναι περγαμηνοί και χρονολογούνται από τον 10ο μέχρι τον 15ο αιώνα.

Ιερά Μονή Ξενοφώντος: Ιδρύθηκε το 998 από τον Όσιο Ξενοφώντα από όπου και πήρε το όνομα της.Τιμάται στον Άγιο Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο. Στη Μονή αυτή φυλάσσονται δύο ψηφιδωτές εικόνες του 14ου αιώνα, του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Δημητρίου. Επίσης η θαυματουργή εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου της Οδηγήτριας. Η Μονή αυτή έχει δύο Καθολικά, ένα παλαιότερο τοιχογραφημένο το 1544 από τον Αντώνιο, της Κρητικής Σχολής, και ένα νεότερο του 1809. Και τα δύο τιμώνται στον Άγιο Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο.

Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου: Χτίστηκε τον 14ο αιώνα από τον Γρηγόριο, μαθητή του Οσίου Γρηγορίου του Σιναΐτου, προς τιμήν του Αγίου Νικολάου. Μεσα στον περίβολο της Μονής υπάρχει ένας ναΐσκος προς τιμήν της Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας. Η βιβλιοθήκη της διαθέτει 297 χειρόγραφα.

Ιερά Μονή Εσφιγμένου: Η Μονή Εσφιγμένου ιδρύθηκε στα μέσα του 10ου αιώνα. Το Καθολικό της Μονής, το οποίο τιμά την Ανάληψη Του Κυρίου, χτίστηκε από τον ηγούμενο Θεοδώρητο το 1806-1810. Από τα κειμήλια της Μονής ξεχωρίζουν ένα μεγάλο κομμάτι από την σκηνή του Μεγάλου Ναπολέοντα, δώρο του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε’ καθώς και ο λεγόμενος σταυρός της Πουλχερίας. Στη βιβλιοθήκη φυλάσσονται 372 χειρόγραφα και πάνω από 6.000 βιβλία.

Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος: Η σημερινή Μονή του Αγίου Παντελεήμονος κτίστηκε μετά το 1760 στην παραλία μεταξύ Δάφνης και Ι. Μ. Ξενοφώντος. Στο καμπαναριό υπάρχει η μεγαλύτερη καμπάνα του Αγίου Όρους: ζυγίζει 13 τόνους και έχει διάμετρο 2,70 μέτρα. Το Καθολικό είναι αφιερωμένο στον Άγιο Παντελεήμονα, άρχισε να χτίζεται το 1812 και τελείωσε το 1821. Έχει πλούσια βιβλιοθήκη με ελληνικά και σλαβικά χειρόγραφα και έντυπα. Ιερά Μονή Κωνσταμονίτου: Κατά την παράδοση η Μονή αυτή χτίστηκε από τον Μέγα Κωνσταντίνο και τιμάται στον Πρωτομάρτυρα Άγιο Στέφανο. Ωστόσο ιστορικά στοιχεία σώζονται από τον 11ο αιώνα. Στη Μονή Κωνσταμονίτου φυλάσσονται η εικόνα της Παναγίας Οδηγητρίας του 12ου αιώνα, δώρο της Άννας της Φιλανθρωπινής, η εικόνα της Παναγίας «Αντιφωνήτριας» και η εικόνα του αγίου Στεφάνου του 8ου αιώνα. Στη βιβλιοθήκη σώζονται 110 χειρόγραφα χρονολογούμενα από τον 12ο έως τον 18ο αιώνα. Στο σκευοφυλάκιο φυλάσσεται τεμάχιο από τη χλαμύδα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.